Foraje puturi pentru alimentari cu apa

In executia corecta a forajului pentru apa nu este suficienta numai cunoasterea temeinica a forarii ci si cunoasterea stiintifica a factorilor a care guverneaza circulatia apelor subterane ce formeaza obiectul forajului. Aceasta cunoastere stiintifica este furnizata de studiile hidrogeologice ce indica parametrii tehnici ai forajului, asigurand premisele reusitei lucrarii de foraj.

Din toate punctele de vedere, forajele de apa sunt cele mai complicate foraje (in comparatie cu forajele de pompe de caldura, geologice, geotehnice,etc.) . Acest lucru se datoreaza:


Concluzia :
Un foraj de apa nu e o simpla gaura in pamant. E nevoie de cunostinte temeinice din mai multe domenii, experianta dar si dotare tehnica si materiala. Daca toate acestea sunt respectate de un executant (firma de foraje) , rezultatul obtinut (forajul de alimentare cu apa) va fi unul de calitate (debit mare, calitate excelenta/potabila a apei fara contaminari si comunicari intre straturi acvifere), durata de executie e scurta, pretul fiind unul competitiv.

Forajele de alimentare cu apa difera intre ele, in principal prin urmatorii parametri: debitul obtinut, adancimea de forare, diametrul de forare/tubare, tehnologia de forare, calitatea materialelor folosite, durata de viata (a se vedea „Intretinerea unui put forat”).

Forajele pentru apa sunt de 3 feluri:

  1. Foraje de mica adancime, de la 1 la 40 m;
  2. Foraje de medie adancime, de la 1 la 80 m;
  3. Foraje de mare adancime, de la 1 la 300 m.

CE INSEAMNA UN FORAJ DE CALITATE:

Pentru a executa un foraj de calitate, in afara de calitatea materialelor o importanta deosebita o au operatiile care se fac dupa tubare.
Dupa semnarea contractului de executie si obtinerea avizelor necesare, se trece la executia propriu zisa.
Principalele etape pentru executarea unui foraj profesional si de calitate:
Deplasare, transport, logistica, organizare de santier;

  1. Sapare;
  2. Tubare;
  3. Piesa de fund;
  4. Centrori;
  5. Pietris margaritar;
  6. Introducerea pietrisului margaritar;
  7. Izolarea straturilor
  8. Cimentare;
  9. Pauza priza ciment;
  10. Denisipare;
  11. Pompari;
  12. Stabilirea parametrilor forajului;
  13. Intocmire documentatie;
  14. Refacere amplasament;
  15. Sapare si montare camin;
  16. Punerea in exploatare.


Un foraj bine executat poate functiona de la 15 ani in sus, exista foraje care chiar si dupa 50 ani functioneaza bine. Executarea lor fara pietris margaritar adecvat si exploatarea necorespunzatoare a forajului va duce inevitabil la colmatarea acestuia fara posibilitate de reconditionare din cauza lipsei de pietris margaritar.


CUM SE FACE UN FORAJ DE CALITATE:

Forajul este o lucrare prin care se realizeaza o gaura verticala cu dimensiuni variabile, prin diverse mijloace in scoarta terestra pentru extragerea unei resurse naturale. In cazul nostru, apa, si nu oarecare, ci apa potabila. Metoda de foraj depinde de natura si adancimea straturilor traversate si trebuie adaptata solului existent in zona, urmarind insa si obtinerea unui cost final cat mai avatajos al lucrarii, si implicit, al apei potabile.
Este nevoie de calitati speciale pentru a controla un foraj care penetreaza nisip, pietris, argila si roca compacta. Prajinile de foraj pot cantari cateva tone. Daca forajistul apasa prea tare sau invarte prea repede, sapa de foraj se va uza prematur. Daca nu apasa destul, nu va penetra solul. Uzual sunt mai multe tipuri de sol in fiecare foraj. Fiecare trebuie sapat cu un anumit regim de sapare (rotire/apasare/debit fluid de foraj). Odata ce se ajunge la stratul de apa, forajistul trebuie sa fie foarte atent la procesul de forare.
Pentru apa se folosesc 2 metode: forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid sau forajul cu ciocan de fund (cu aer).
Forajele pentru consumuri personale ( case particulare ) asu pentru debite mici de apa  se sapa cu diametre intre 150 si 311 mm, forajele publice , industriale sau pentru debite mari de apa se sapa cu diametre de pana la 609 mm.
Indiferent de metoda de sapare, forajul este tubat cu tubulatura de plastic. Diametrul de sapare trebuie sa fie cu minim 150 mm mai mare decat diametrul de tubare. Spatiul dintre gaura sapata si tubulatura se umple cu pietris curators a carui granulatie se alege fuctie de granulatia nisipului din stratul acvifer. De asemenea pozitionarea filtrelor este foarte importanta. Latimea filtrelor, precum si numarul de fante (suprafata activa) este de asemenea foarte importanta.
Spatiul dintre gaura sapata si tubaj (deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout (ciment + bentonita) pentru a preveni apa din stratele de suprafata sa migreze in jos (prin exteriorul tubulaturii) si sa contamineze stratul acvifer.
Urmeaza desnisiparea, punerea in productie, stabilire debit, static, dinamic, efectuarea analizelor, intocmirea documentatiei , etc.
Se acorda garantie la foraje de ______ ani.


CUM SE ECHIPEAZA UN FORAJ:

Forajul se va echipa cu pompa submersibila sau hidrofor functie de parametrii forajului ( debit necesar consumator, nivel hidostatic si inaltimea de pompare )  Pentru aceste date va rugam sa ne contactati .

Intretinerea unui put forat:
Un foraj de alimentare cu apa corect executat si exploatat nu are nevoie de intretinere zeci de ani. Cu toate acestea este recomandata (eu spun obligatorie)  verificarea anuala a forajului.
Aceasta consta in urmatoarele :
- masurarea nivelului STATIC al forajului (nivelul la care apa sta atunci cand pompa nu functioneaza);
- masurarea nivelului dinamica al forajului (atunci cand pompa merge la debit maxim)
- compararea acestora cu cele precedente (de acum 1 an, 2..3, etc.);
- prelevarea a 2 probe de apa (de la pompa) si efectuarea analizelor bacteriologice si fizico – chimice.
Daca nu exista schimbari, puteti in continuare folosi cu incredere forajul dvs.

^ Inapoi sus