Foraje apa
Foraje alimentare apa
Dupa terminarea decolmatarii urmeaza a doua faza de punere în productie a unui put forat pentru apa si anume DENISIPAREA. Prin denisipare se întelege pomparea în care particulele mici de nisip sunt extrase si eliminate din stratul de apa, iar particulele mai mari ramân în jurul filtrului, formând un filtru natural. La pomparile urmatoare, de testare, de exploatare sau experimentale, filtrul natural protejeaza filtrul introdus în put, împotriva înfundarii. Pomparea în timpul denisiparii se face intens, debitul de apa extras din put fiind mai mare decât debitul maxim viitor, de exploatare sau pompare experimentala, cu aproximativ 25%. Durata necesara de pompare depinde de structura stratului acvifer. În lipsa unui strat impermeabil deasupra stratului acvifer, sau în cazul unui învelis slab, o extragere prea mare a particulelor de roca poate provoca deplasarea rocilor de-a lungul putului, facând inactiva o parte din suprafata filtrului.
De multe ori un foraj trebuie reabilitat. Acest lucru se intampla datorita regimului de exploatare sau de neexploatare.
In general, in timpul exploatarii unui foraj este absolut normal ca la pornirea pompei sa intre o cantitate mica de nisip in put. Nisipul se decanteaza pe fundul putului. Pe masura ce cantitatea de nisip creste, acesta astupa filtrele prin care intra apa, scazand treptat debitul de apa si datorita acestui lucru filtrele sunt fortate sa dea mai multa apa si rezulta curgerea turbulenta si apa cu infiltratii. In acest caz se executa DEZNISIPAREA.
Deznisiparea este o operatiune normala de intretinere a putului prin care se elimina dopul de nisip format in foraj de-a lungul timpului si se realizeaza cu o instalatie in sistem aer-lift, la care utilajele principale sunt compresorul si pompa de aer comprimat (Mamuth).
Deznisiparea are rolul de a forma în jurul filtrului un filtru natural, format din granule de nisip mai mari din strat prin eliminarea nisipului foarte fin.
Dupa denisipare/deznisipare se obtine:
- marirea permeabilitatii
- evitarea nisiparii forajului de puntile formate oprind trecerea elementelor fine.
- marirea razei efective a forajului si implicit a debitului acestuia.
- micsorarea pierderilor de sarcina in zona activa a filtrului.
Executam lucrari de foraje puturi atat pentru consumatori casnici cat si pentru cei industriali.